Érzékenyítő foglalkozás a Kollégiumban

Már alsó tagozatos korunkban megtanultuk, hogy ha vak embert látunk a zebra mellett álldogálni, segítsünk neki átkelni az úton. De honnan tudom, hogy át akar-e menni? Lehet, hogy csak vár valakit, én meg erőszakkal átcipelem az úton? És egyáltalán honnan tudja, hogy hozzá szólok, nem egy másik járókelőhöz?

Erről a témáról tartott minden kollégiumi csoportnak érzékenyítő foglalkozást Gálné Imre Ibolya, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének munkatársa. Megismerhettük, és speciális szemüvegek segítségével ki is próbálhattuk, mit lát vagy éppen nem lát egy látássérült, illetve milyen érzés teljesen vakon a fehér bot segítségével közlekedni. S lám, milyen hasznos találmány az iphone, ami ha kell, nagyít, ha kell, beszél, ezzel is könnyítve a látássérültek életét!

S honnan tudja egy vak ember, hogy éppen milyen színű ruhát vesz fel? Még ehhez is van egy beszélő „kütyüje,” amelyik megmondja neki a ruha színét.

S aki a foglalkozások során kedvet kapott a látássérülteknek való segítésre, a nyíregyházi központjukban közösségi szolgálat keretében akár érettségi tételeket is felolvashat rögzítőre, amit alkalmas időben bárki hasznosíthat.

Írta: Lazók Ilona

Fotók: Gazdag Tibor

https://www.facebook.com/pg/kfggk2017/photos/?tab=album&album_id=687731148388299&ref=page_internal

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.