Tudnivalók

Tudnivalók a kollégiumba beköltözés előtt

2020/2021. tanév

Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Válasz: Dicsőség mindörökké!

Intézményünk Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában áll, ezért mi így köszönünk egymásnak. A kollégium lakóitól nem elvárás a görögkatolikus vallás gyakorlása, az azonban igen, hogy a közös alkalmakon – hétkezdő imákon, lelkinapokon- részt vegyenek.

Nevelőtestületünkben arra törekszünk, hogy az itt töltött évek alatt diákjaink testi-lelki szellemi fejlődése biztosított legyen.

Az épületről

A kollégium a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületegyüttesében található. A fiúk és a lányok külön épületszárnyban vannak elhelyezve.  Az épületben lift nincs. Családtagok csak a tanév eleji beköltözéskor, illetve a tanév végi kiköltözéskor mehetnek fel a kollégiumi szobákba, tisztelettel kérjük, egyéb alkalmakkor az intézmény auláját használják találkozási helyszínként.

A szobák 4 személyesek, az ágyakhoz ágyneműtartó tartozik.  Olvasólámpát, ágyneműt, plédet és huzatot (paplan, párna, LEPEDŐ), mindenki otthonról hoz, utóbbit célszerű kb. 2 hetente hazavinni, kimosni.  A saját lepedő használata egészségügyi okok miatt KÖTELEZŐ!

Mindenkinek a szobájában zárható szekrénye van, 2 db lakatot otthonról kell hozni. A szekrények nem nagy méretűek, érdemes arra törekedni, hogy –mivel a tanulók minden hétvégén hazamennek-, csak egy hétre való ruhaneműt, táskát, cipőt, stb. hozzanak be, mert a tapasztalat szerint nehezen tudják számon tartani, hogy mi is az övék. A bonyodalmak elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a gyerekek holmijába akár alkoholos filccel, akár varrócérnával tegyenek egy jelzést, ami alapján mindenki könnyebben felismeri a saját holmiját.

Tisztálkodási eszközökről, a tisztálkodó szerek és WC papír pótlásáról mindenki önállóan gondoskodik.

A lány-és a fiúszárnyon is található egy-egy mosógép ruhaszárítóval. Ezeket a diákok 6.30-21.30 között bármikor használhatják. A mosó-és öblítőszerről mindenki maga gondoskodik.

Az emeleteken közös hűtőszekrény (szobánként egy zárható fiókkal), és egy étkező helyiség (mikrohullámú sütővel, vízforralóval, szendvicssütővel) is található. A hűtőbe berakott élelmiszerek tárolására egy dobozt javaslunk, amelyre a név mellett az időpontot is feltüntetjük, így igyekszünk a lehető legkevesebbre szűkíteni az élelmiszerek megromlását.

A gyerekek szoktak hozni magukkal bögrét, illetve teakészítéshez alapanyagokat.

A behozott elektronikai eszközökért (laptop, okostelefon, tablet, stb.) felelősséget nem vállalunk. Ezen eszközök használatát a diákok nappali szabadidejében javasoljuk.

Kimenő, eltávozás, hazautazás

Valamennyi kollégistának joga van a délutáni kimenőt igénybe venni 15.45-ig. Indokolt esetben külön kimenőre is mehetnek a csoportvezető, ill.  a kollégiumvezető engedélyével. Ekkor a csoportvezetővel be kell íratni a naplóba a kimenő időtartamát és célját. A kimenőt csak a kért célra lehet felhasználni!

A kollégiumi lakhatás ideje alatt kollégista a város területét csak csoportvezetői engedéllyel hagyhatja el.

Ha betegség miatt megy haza, akkor indulás előtt, és mikor hazaért, akkor is köteles ezt jelezni a csoportvezető nevelőtanárnak.

Hétvégi hazautazás esetén az utolsó tanítási nap (általában péntek) 16.00 óráig kell elhagyni a kollégiumot, illetve az első tanítási nap előtti (általában vasárnap) 16.00- 20.00 óráig kell a diákoknak visszaérkezniük.

Ha a diák hétfő reggelenként szeretne visszajárni, a szülő/gondviselő tanév elején írásban jelezze a csoportvezető nevelőtanár részére.

Mulasztások igazolása

Amennyiben a hétvégi visszaérkezést valami meggátolja (családi probléma, betegség, közlekedési nehézség) a szülő a beérkezési határidőig köteles telefonon értesíteni a csoportvezető nevelőtanárt. Betegség esetén háziorvosi igazolás szükséges.

Térítési díjak

A kollégiumunk felújítás alatt áll, minden adománynak örülünk, melyet az egyházmegyei Jótevő Alapítvány számlaszámára: 10702071-69434576-51100005 tudnak átutalni.

A nyár folyamán a fiú-és a lányrészlegen is megújult 1-1 fürdőszoba, a teljes kollégium területén ablakcsere, külső szigetelés van folyamatban.

A munkálatok haladásától függően augusztus végén lehetőséget biztosítunk a szülők és a diákok számára is, a szobáik esetleges kifestésére. A diákok számára ezt még a közösségi szolgálati órákba is beszámíthatjuk.

Tárgyi adományt is örömmel elfogadunk: pl. fénymásoló papír, falfesték, papíráru, kézműves foglalkozásokhoz felhasználható alapanyagok.

A napi háromszori étkezésért fizetendő díj (Térítési díj) összegét a mindenkor érvényes nyersanyag-norma alapján határozzuk meg. Jelenleg a napi 3-szori étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) díja összesen 790 Ft/ nap.  Gyermekvédelmi támogatással rendelkezők, három és több gyermekes családban élők, illetve tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetében a térítési díj 50%-os normatív kedvezménye igényelhető. Tehát számukra  a napi 3-szori étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) díja összesen 380 Ft/ nap.

Az étkezési térítési díjat még utólag kérjük befizetni: készpénzzel az előre megadott időpontokban az iskola gazdasági irodájában, illetve átutalással minden hónap 15. napjáig. Az első befizetés okt. 10-15 között válik esedékessé.

Egy havi díjhátralék esetén (tárgyhót követő hónap 15-e után) az intézmény gazdasági munkatársa fizetési felszólítást küld a szülőnek/gondviselőnek. Amennyiben a felszólítás utáni 10 munkanapon belül a hátralék kiegyenlítése nem történik meg, az intézmény igazgatója – a tanuló szociális helyzetének figyelembevételével – kezdeményezheti a kollégiumi tagsági viszony megszüntetését.

Hiányzó tanulók étkezését – a hiányzás időtartamának megjelölésével – reggel 8:00 óráig lehet lemondani a csoportvezető nevelőtanárnál,  illetve az etkezes@nkgim.hu emailcímen. A térítési díj jóváírása a következő naptól lehetséges. 8:00 utáni bejelentés esetén a jóváírásra csak két nap múlva kerül sor. A hétfői étkezés lemondására előző hét pénteken 8:00 óráig van lehetőség.

A szülő – gyermeke étkezési időben történő intézményen kívüli hivatalos elfoglaltsága esetén – biztosíthat dobozokat ahhoz, hogy az ételt számára diáktársai elhozzák.

A kollégium működésével kapcsolatos részletesebb információkat a HÁZIREND tartalmazza, mely a kollégium honlapján olvasható.

Minden diák hozzon

  • egy –nem régi- igazolványképet,
  • egy 5 napnál nem régebbi orvosi igazolást arról, hogy jelenleg nincs fertőző betegsége, közösségbe mehet!

Javasolt alapcsomag a kollégiumi beköltözéshez:

-1 db paplan huzattal

-1 db párna huzattal

-1 db pléd=ágytakaró

-1 db lepedő

-2 db törölköző

-1 db papucs / esetleg külön zuhanypapucs

-1 db olvasólámpa

-1 db tányér, bögre, evőeszköz, konyharuha-mosogatószer és szivacs

– 5+1 (tartalék) napra való alsó és felsőruházat az időjárásnak megfelelően (Szeptemberben még nem szükséges a téli holmik behozatala!)

– Tisztasági felszerelés a napi tisztálkodáshoz : szappan/ tusfürdő, fogkefe, fogkrém, fésű, wcpapír, papírzsebkendő, cipőtisztító, szagtalanító, lányoknak egészségügyi betét, fiúknak borotválkozási eszközök-ha szükségesek.

– Néhány alapgyógyszer (láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, izomlazító, stb.)

– Kis méretű kosár / zacskó a tiszta és a szennyes ruha elkülönítéséhez.

A nevelői szobából tudunk kölcsönözni:

–hajszárítót,

–vasalót (vaslódeszkával),

–pingpongütőket

–tollasütőket,

–társasjátékokat.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.