Pályaorientációs nap Debrecenben!

A Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium 8.b és 12.a osztályos tanulói pályaorientációs napon vettek részt Debrecenben az Egyetemen és a National Instruments cégnél.

12.-es végzős kéttanos diákként jöttem erre a napra az osztályommal, ugyanis számunkra a Debreceni Egyetem germanisztika szakja, illetve a szolgáltatói szektor itt Debrecenben különösképpen érdekelt a német nyelvtudásunk miatt. Miközben Debrecenbe utaztunk első feladatunknak megkaptuk, hogy a most 8. osztályos diákokkal beszélgessünk a tagozatválasztásukról a gimnáziumba, a gimnáziumi tapasztalatunkról, illetve a lehetséges jövőképükről is.

Én személy szerint 4 diákkal beszélgettem, akiknek már most 8. osztályban is konkrét terveik vannak a továbbtanulásukkal kapcsolatban és különösen nagy érdeklődést mutatnak a német nyelv iránt.
Amikor megérkeztünk meghallgattuk az ottani germanisztikai hallgatók, illetve professzorok adventi előadásukat, melyek számomra a korányinak a kéttanos karácsonyára emlékeztetett.
Ezután megtekintettük a Debreceni Egyetem főépületét és könyvtárát, ahol az ottani hallgatók felkészülését és beszélgetéseiket láthattuk. Nekem nagyon szokatlan volt, hogy akik a könyvtárban voltak hallgatók, azok csoportosan dolgoztak és közösen próbálták megoldani az egyetemen kiadott feladataikat. Mivel én még gimnazista vagyok, ezért nálunk még az önálló munkákat részesítik előnyben, de nekem ez a csoportos problémamegoldás sokkalta jobban tetszett.
Körüljártuk az egyetem parkjait is és úgy gondolom, hogy a park rendezettsége és a közösség számára kialakított terek is megteremtik a hangulatot a tanuláshoz és a kinti foglalkozásokhoz.
Végül az egyetemen találkoztunk egy ottani professzorral, aki egy konkrét németórát tartott nekünk és csoportos foglalkozás keretében felmért a német kultúrával kapcsolatos tudásunkat is.

A következő megállónk a Debrecenben is működő, illetve foglalkoztató NI cég, ahol a BSC kerekasztalról tartottak előadást, ahol megismerhettük az együttműködésben résztvevő 10 céget és átfogó tájékoztatót kaptunk arról, hogy melyik szolgáltatói cég mivel foglalkozik és kiknek ajánlják. A tájékoztató után körbevezettek minket az irodaépületben, illetve a gyártó sort is láthattuk, ahol mindenféle informatikai terméket gyártottak. Nekem személy szerint az NI tetszett, mert jó volt látni, ahogy nyugodt körülmények között tudtak dolgozni az emberek, illetve sosem láttam még személyesen ilyen informatikai termékekkel foglalkozó gyártósort, amelynek részletessége és kiterjedtsége nagyon felkeltette a figyelmemet.
Szerintem ez a nap jól rávilágított arra, hogy első ránézésre nem biztos, hogy az ember jól meg tudja-e ítélni azt a munkát vagy tevékenységet amellyel találkozott. Mert könnyen lehet, hogy valami első ránézésre nem tetszik, vagy különösképpen nem foglalkozik vele, viszont ha részleteiben megvizsgálja a dolgot, akkor akár meg is tetszhet neki, vagy akár hivatásának is tekintheti a jövőben!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.