Liturgikusének-verseny

A Hajdúdorogi Főegyházmegye idén is megrendezte az évek óta népszerű, rangos eseményét a liturgikusének-versenyt. A felekezeti hovatartozás nem volt kizáró ok, így a gyerekek önként és dalolva indulhattak a versenyen.  Iskolánk alsó tagozatos tanulói az utóbbi hetekben lelkesen tanulták a számukra kijelölt, görögkatolikus liturgia dallamait, majd a házi válogatót követően 19 gyermek képviselte Nagykállót. A rendezvény elődöntőjét 2023. március 18-án szombaton tartották  Nyíregyházán a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában. Korcsoportonként négy kategóriában zajlott a verseny, minden kategória első 3 helyezettje jutott tovább az országos döntőbe.

Szombaton 10 órakor Szocska A. Ábel püspökatya ünnepélyes megnyitóját követően tájékoztatást kaptunk, hogy egy-egy korcsoportnak melyik teremben lesz a versenye. A kijelölt 5 helyiségben párhuzamosan történtek az események, ahol minden kategóriában neves zsűri hallgatta a résztvevőket. Az énekes produkciók után finom ebéddel várták a vendégeket, majd egy kis udvari játékra is adódott lehetőség a márciusi napsütésben, így levezetve az izgalmat és feszültséget.

A zsűri értékelése és az eredményhirdetés 12:30-kor kezdődött. Mindenki nagy izgalommal várta a döntést. A nagykállói diákok közül hárman jutottak tovább:

Orosz Léna (arany minősítés), Mező Dorka (ezüst minősítés), Batizi-Pócsi Zoé (bronz minősítés)

A verseny történetében először a felnőtt kategóriában három tanítónő is megmérettette magát, akik szintén a mi iskolánkat képviselték. Kuriózumnak számítottak, hiszen a felnőtt korcsoport kevésbé népszerű, mint a gyermeki, ezért kiemelten megdicsérték őket. A Kállói Tanítónők csoportja arany minősítéssel szintén részt vehet az országos döntőn.

Pósán Ildikó, Törőné Lupsa Mónika, Vislóczki Judit A jelenlévők nem csupán énekeltek, hanem megtapasztalták a közösségi élményt, több mint 160 résztvevő nyitó énekkel, imádsággal köszöntötte egymást, majd az eredményhirdetésre várva is énekszóval tették szebbé a napot.
A máriapócsi országos döntőn a nyíregyházi, a hajdúdorogi és a miskolci egyházmegyéből érkeznek versenyzők, amelyet 2023. április 1-én szombaton, Máriapócson tartanak meg.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.